20 godina mirovinskih osiguravajućih društava u Republici Hrvatskoj

 

Povodom obilježavanja 20 godina mirovinskih osiguravajućih društava u Republici Hrvatskoj u srijedu, 29.06.2022. puštena je u rad RMOD solarna elektrana. Svečanosti je nazočio i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić koji je podržao ovaj projekt: „Želimo izmjenama zakona podržati upravo ovakve projekte kako bi novci naših umirovljenika, tj. osiguranika bili sigurni, bili isplativi. Ovakvi su projekti izravno vezani uz inflaciju, pa u trenutcima kada imamo nešto manje prinose mirovinskih fondova i društava izvrsna su prilika za proširenje mogućnosti ulaganja kako bi isplata mirovina bila sigurnija.“ Dodao je i kako je hrvatski mirovinski sustava siguran, a zadaća Vlade je da bude adekvatan i dugoročno odziv.
                                                                                                           
Struktura portfelja mirovinskih osiguravajućih društava se mijenja i ide prema većoj diverzifikaciji ulaganja, pa osim ulaganja u financijsku imovinu kao što su obveznice, dionice i udjeli u investicijskim fondovima, društva traže nove, održive prilike za investiranje s ciljem ostvarivanja stabilnih prinosa. 
 
Jedno od takvih ulaganja je i investicija od preko 100 milijuna kuna u Poslovni centar „Mani“ u Buzinu. Kompleks koji obuhvaća četiri poslovne zgrade na čijim krovovima je instaliran 761 fotonaponski panel instalirane snage 350KWh koji će godišnje proizvoditi 375MWh električne energije predane u sustav. U cilju oplemenjivanja investicije uz doprinos smanjenja globalne emisije stakleničkih plinova u kratkom periodu postavljena je energetski efikasnija LED rasvjeta u centru i oko njega. Ove zime plinsko grijanje prostora je zamijenjeno dizalicama topline višestruko smanjujući račune za plin korisnika centra.
 
Prihod od zakupnina poslovnog kompleksa „Mani“, kao i prihod od prodaje električne energije pridonose sigurnijoj isplati mirovina. Ukupna investicija u cjelokupni projekt u Poslovni centar „Mani“ je 15 milijuna EUR-a, a očekivani povrat na investiciju u solarnu elektranu je 7-9 godina, dok je povrat na investiciju u Poslovni centar „Mani“ zapravo nešto veći, odnosno 12-15 godina.
 
Puštanjem u rad solarne elektrane Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo je završilo prve dvije faze strateškog plana orijentacije  poslovanja u skladu sa zelenom tranzicijom.  „Ovo je naša druga faza, solarna elektrana. Imamo još dvije faze, tj. investicije koje će u potpunosti zazeleniti ovaj poslovni kompleks, a to su punionica električnih vozila i dodatno grijanje preko „data centra“, izjavio je gosp. Željko Bedenic, predsjednik Uprave RMOD-a, te dodao kako je ono što možemo promijeniti u trenutnom sustavu način na koji upravljamo sredstvima i ulaganjima.
 
Konferenciji je osobno nazočio najstariji korisnik u isplati mirovine iz Raiffeisen MOD-a kojem je ministar Piletić uručio prigodni poklon. Također, putem video linka uključen je i korisnik koji je najdulje u isplati putem Društva, točnije od 01.01.2003. godine te je prenio nazočnima svoja pozitivna iskustva vezana uz mirovinsku štednju i isplatu putem MOD-a.