Konferencija "Izazov promjene: Novi izazovi"

23.10.2017

 

23. listopada 2017., Rovinj ‒ U Rovinju je od 18. do 20. listopada održana konferencija „Izazov promjene: Novi izazovi“, šesta zajednička konferencija Zagrebačke burze i fondovske industrije.
 
Konferencija predstavlja središnje okupljanje financijske zajednice iz Hrvatske i regije, a ove godine na konferenciji je sudjelovalo 20-ak govornika te više od 450 sudionika iz svih grana financijske industrije, iz Hrvatske, regije i svijeta.
 
Suorganizatori Konferencije su Zagrebačka burza te Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.
 
Konferenciju su u ime organizatora otvorili Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, te Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen Društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnja konferencija najuspješnija po broju sudionika.
 
„Otkako smo 2012. godine krenuli u organizaciju ove konferencije s mirovinskim fondovima, bilježimo porast broja sudionika od oko 30%. Iz godine u godinu širimo krug tema zanimljivih sudionicima financijske industrije u Hrvatskoj i regiji. Nastojimo potaknuti dijalog o vrlo aktualnim temama kao što su izazovi s kojima se suočavaju mala i srednja poduzeća u potrazi za kapitalom“, izjavila je Ivana Gažić.
 
Damir Grbavac dodao je: „Posebno nam je drago vidjeti da je Konferencija sve prepoznatljivija i izvan okvira Republike Hrvatske te svake godine bilježimo porast inozemnih sudionika. I ove godine donosimo mnogo zanimljivih tema i govornika, od globalnih pogleda na pokretače tržišta, preko sektorskih pregleda i novih načina ulaganja, pa do tema koje se usko dotiču trendova u upravljanju mirovinskim fondovima u regiji i svijetu.“
 
Već osmu godinu zaredom Poslovni dnevnik u suradnji sa Zagrebačkom burzom dodjeljuje nagrade tvrtkama koje su ostvarile najbolje odnose s investitorima: u konkurenciju ulaze društva iz sastava indeksa CROBEX te društva uvrštena u Službeno tržište Zagrebačke burze, a o nagrađenima se odlučuje temeljem statističkih kriterija koji se odnose na poštovanje Pravila Burze od strane izdavatelja te na osnovi ankete provedene među sudionicima tržišta kapitala.
 
Treću nagradu u ime Atlantic Grupe d.d. preuzela je Ivana Barać, rukovoditeljica odnosa s investitorima. Drugu nagradu preuzela je Marina Bengez Sedmak, Direktor Odjela za podršku predsjedniku Uprave, Upravi i Nadzornom odboru u Hrvatskom Telekomu d.d., a u ime prvonagrađenog društva Valamar Riviera d.d. Marko Čižmek, član Uprave.
 
Radni dio Konferencije svojim izlaganjima otvorili su Uto Baader, osnivač Baader Banke, Petar-Pierre Matek, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, te guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.
U nastavku konferencije slijedilo je panel o financiranjima malih i srednjih poduzeća te predavanja o modalitetima ulaganja s naglaskom na mirovinske fondove.
 
Drugog dana Konferencije nakon uvodnog predavanja o mirovinskim trendovima u EU, uslijedilo je predavanje Marka Mobiusa, izvršnog direktora Templeton Emerging Markets Group, kojeg zovu i guruom investiranja u rastuća tržišta, a kojeg je Bloomberg Markets 2011. proglasio jednim od 50 Most Influential People.
 
U nastavku je održana panel-diskusija o mirovinskim fondovima u CEE/SEE regiji u kojoj je kao moderator sudjelovala Zrinka Matijević Živović, direktorica Ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke te predavanje Valentine Otmačić, predstojnice UNICEF-ova ureda za Hrvatsku, o načinima na koje financijski sektor može doprinijeti zaštiti dječjih prava.